ATRACŢII

Hotel TTS Spa&Wellness Covasna

BALTA DRACULUI

Simbol al orașului, Balta Dracului este o erupţie de noroi și gaze (oxizi de carbon și sulf), deschisă pentru public în 1881 și folosită pentru tratament, orașul intrând astfel în rândul staţiunilor balneoclimatice. Legenda spune că, în anii 1700, acest fenomen al naturii era întâlnit în zona de nord a localităţii, dar că, în mod enigmatic, s-a făcut apoi simţit doar în cea centrală, lăsând în vechiul său loc un frate mai mic, „Mica Baltă a Dracului”.

VILA CEAUSESCU DIN COVASNA

Aflată într-o zonă izolată, Vila Ceaușescu se bucură de pitorescul și frumuseţea Văii Zânelor. Dictatorul a petrecut aici o singură noapte, în luna august a anului 1986, imediat după accidentul nuclear de la Cernobâl, deși clădirea era destinată protocolului de stat.

PLANUL ÎNCLINAT SAU ȘICLĂU ȘI CASCADA DE SUB ȘICLĂU

Monument tehnic unicat în Europa, Planul Înclinat sau Șiclăul este situat în zona Văii Zânelor. A fost construit la iniţiativa lui David Horn de către inginerul Emil Lux în 1886. Obiectivul a fost terminat de către baronul Groedel. Acest plan înclinat folosește forţa gravitaţiei pentru a transporta vagoanele încărcate cu lemne pe o pantă fără a utiliza alte surse de energie. Cascada de sub Șiclău este situată în apropierea Planului Înclinat, la aproximativ 100-150 m amonte de uzina de apă. Deși nu impresionează prin înălţime, aceasta este una dintre cele mai frumoase cascade din România.

PÂRTIA DE SCHI

Covasna se bucură și de o pârtie de schi, extrem de versatilă, ce poate fi utilizată, pe porţiunea ușoară, chiar și atunci când vremea nu ţine cu schiorii.

CETATEA ZÎNELOR

Cetatea Zânelor este o veche cetate dacică situată pe un pisc montan în apropiere de orașul Covasna, în partea superioară a Văii Zânelor. În prezent sunt vizibile zidurile scoase la iveală de către arheologi prin săpături. Cercetările efectuate aici au avut ca rezultat numeroase fragmente de ceramică și monezi datând din perioada dacică și romană. Cercetătorii cred însă că cetatea a fost construită și locuită cu mult înainte de aceea perioadă.

LACUL PĂDURENI

Lacul Pădureni este cel mai mare lac de acumulare din judeţul Covasna și este situat în localitatea cu același nume, la extremitatea sudică a Munţilor Bodoc, pe cursul Văii Pădureni.

ORAȘUL TÂRGUL SECUIESC

Târgu Secuiesc, aflat la aproximativ 43 km la est de Sfântu Gheorghe, înconjurat de dealuri și mărginit de petice de câmpie, este un orășel fermecător, cu 20.000 de locuitori. El este un municipiu din judeţul Covasna, și centrul scaunului istoric secuiesc Kézd.

STAȚIUNEA ȘI PÂRTIA DE SKI ȘUGAȘ BĂI

Staţiunea Șugaș Băi se găsește pe teritoriul judeţului Covasna, în zona Munţilor Baraolt, aducând o contribuţie semnificativă la potenţialul turistic al acestei regiuni a Ţinutului Secuiesc. Localizată pe valea Părăului Șugaș, la o altitudine de aproximativ 750 metri, această staţiune este foarte apreciată de turiștii care sosesc aici, în special datorită cadrului natural și a potenţialului balneoclimateric de care beneficiază. Pârtia de schi Șugaș Băi este localizată pe teritoriul judeţului Covasna, în zona Munţilor Baraolt, ce contribuie la potenţialul turistic al întregii zone. Situată aproape de valea Pârâului Șugaș, această pârtie este frecventată în special de către locuitorii orașului Sfântu Gheorghe, aflat în împrejurimi.

LACUL SFÂNTA ANA

Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic de pe teritoriul României, fiind situat în Munţii Harghitei, în Masivul Ciomatu, judeţul Covasna. Lacul s-a format pe fundul craterului vulcanului stins numit Ciomatu, la o altitudine de 946 metri, având o formă ovală. Aria naturală suprapusă sitului de importanță comunitară – Mestecănișul de la Reci – se află în lunca Râului Negru, afluent al Oltului, de-a lungul căruia s-au format dune de nisip, unele înalte de 6 m. În rezervație se găsesc lacuri și mlaștini eutrofe, cu relicte glaciare cum sunt mesteacănul pitic și angelica sălbatică, cu specii rare de ferigă, nuferi albi, lalele pestrițe, crinii broaștei. Tot în rezervație există și o plantație de pin bancsian, o specie rară care se adaptează pe terenuri cu condiții de vegetație foarte vitregă.

MĂNĂSTIREA MĂRCUȘ

Mănăstirea Mărcuș este situată în perimetrul localităţii Mărcuș, la o distanţa de 19 km de Sfântu Gheorghe și 22 km de Brașov. Sfânta Mănăstire este amplasată în preajma pădurilor dese ale Clăbucetelor Întorsurii, în munţii Carpaţilor de curbură, pe o colină deasupra satului Dobârlău – fiind vizibilă de la mare distanţa. Locul este de o deosebită frumuseţe, oferind o superbă imagine asupra întregii Ţări a Bârsei.

MĂNĂSTIREA VALEA MARE

Mănăstirea Valea Mare se află situată pe teritoriul administrativ al localităţii cu același nume, în sudul judeţului Covasna, pe drumul judeţean ce leagă orașul Sfântu Gheorghe de Întorsura Buzăului (mai exact, la 30 de kilometri de primul și la 7 kilometri de al doilea).